Čističky vzduchu proti smogu

Smog bohužel se velice dobře uvelebil v ekosystému mnoha měst. Mnoho celostátních nebo krajských řešení je nadále natolik neúčinné, že jediným způsobem jak proti tomu ubránit sebe a rodinu je vzít věc do vlastních rukou. Podívejte se, jaké ohrožení způsobuje dýchání znečištěným vzduchem a přesvědčte se, jakým způsobem před negativními dopady smogu. Vyplatí se to investovat peníze do čističky vzduchu? Poradíme také, jaký přístroj vybrat, aby se nepřeplácelo.

 

Čistička vzduchu Sharp umístění

 

Čím ten smog vlastně je?

Smog vzniká především v následku spalování uhlí a odpadků v domácnostech, ale také jsou výsledkem automobilových nebo průmyslových emisí (z elektráren, ocelárny nebo továrny). Nečistoty se dostávají do vzduchu, čím poškozují lidské zdraví. Zvlášť v zimním období ve městech dochází k překročení norem koncentrace škodlivého prachu PM10, PM2.5 a těkavých organických látek – v tom benzol(a)pyrenu. V létě ve městech dochází do překročení koncentrací oxidu dusíku a ozónu. Více o původu a úrovni škodlivosti nečistot si můžete přečíst ve smogovém slovníku.

 

O smogu se mnoho slyší v poslední době, jakmile začíná zimní období, pravidelně přichází zprávy o výskytu výrazného znečištění vzduchu. Situace se jeví natolik vážná, že by se mělo vzít věci do vlastních rukou a zvýšit informovanost ohledně kontroly kvality vzduchu.

 

Mapa ročních koncentrací na území ČR za 2020 rok.
Zdroj: Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2020, ČHMU 2021

 

Dopady smogu na zdraví

Dlouhodobé vdechování smogu může způsobit rakovinu plic, hrdla a hrtanu. Smog také zrychluje proces stárnutí pokožky, zvyšuj riziko vzniku ekzému, akné a kožních alergie. Negativními dopady jsou nejvíce ohrožení senioři a děti, dnes už víme, že smog škodí už v prenatálním životě.

 

Smog omezuje dýchání, ale především ohrožuje zdraví – Světová Zdravotnická Organizace potvrzuje vysokou škodlivost smogu, porovnatelnou záření UV-C a cigaretovému kouři. Když dýchací systém je nucen filtrovat vzduch znečištěný smogem, zvyšuje se riziko dlouhodobých chorob, infarktu, cévní mozkové příhody nebo Alzheimeru. Odhaduje se, že každým rokem v důsledku vysoké kontaminace vzduchu umírá předčasně kolem 7 miliónů osob na světě.

 

Zjistilo se také, že riziko vzniku alergie se zvyšuje v případě expozice na smog (přečtěte si - vliv smogu na alergie). Finálně smog může způsobovat rakovinu plic.

 

Skutky vdechování smogu
SMOG zkracuje život o 8 až 9 měsíců.

Přečtěte si ve článku “Jak smog ovlivňuje zdraví?”.

 

Jak si se smogem poradit?

Nejsnadnějším způsobem by bylo zavedení právních řešení vynucujících na majitelích domácností a podniků vynechání aktivit, které znečišťují přírodní prostředí. Na to je nutné si počkat ještě nejednu zimu. Proto je nutné zajistit podporu pro své zdraví a pro zdraví své rodiny.

 

Pro omezené množství vdechovaných do plic nečistot je možné se vyhýbat místům kde jsou výrazné koncentrace. Pokud musíte se přemístit, a úroveň koncentrace je tam velmi škodlivá, můžete mít ve výbavě proti smogovými respirátory. Můžete také přizpůsobit svoji dietu, v suroviny, které očistí organismus z toxin. Zavedení do jídelníčku elementy proti smogovou diety nebude velice namáhavé, a určitě posílí váš organismus.

 

Ochranné aktivity by se neměly zastavovat pouze na obranu proti smogu – měly by se především soustředit na omezování jeho množství. Je nutné pamatovat, že právě jednotlivé osoby se ve velkém množství podílejí na znečisťování vzduchu. Stejně problematické jsou nečistoty generované motorovým provozem. Důležité je tedy vyměnit současný kotel na více ekologický zdroj tepla, a omezit používání auta (můžete také začít používat kolo místo auta).

 

Jízda na kole místo auta, pro boj proti smogu

 

Více nápadů na to, jak si poradit se smogem naleznete ve článku 10 způsobů na smog.

 

Úroveň nečistot vzduchu ve městech

Nejvíce nebezpečné nečistoty vzduchu nejsou vidět. V mnoha městech nadále problém smogu je bagatelizován. Bohužel společně s příchodem prvních podzimních dnů, úroveň koncentrace nečistot se výrazně zvyšuje.

 

V mnoha místech stát nainstaloval čidla, která monitorují kvalitu vzduchu, portál CHMU ukazuje aktuální, nebo průměrné koncentrace v různých oblastech. Jinak doporučujeme tyto informace verifikovat, třeba i zahraničními stránkami jako IQAIR, které zobrazují přesnější informace.

Díky tomu, že zjistíte kvalitu ovzduší nebo odhady na několik dní dopředu, můžete si naplánovat zdravou procházku nebo dovolenou ve frekventovaných destinacích.

 

Čistý vzduch v domácnosti

Jste tedy za podmínek vysokých nečistot vzduchu bezpeční uvnitř vlastních domovu? Můžete si tak myslet, když doma nekouříte a nevětráte když je venku smog.

 

Bohužel opak je pravdou – budova ve které bydlíte může také zdrojem mnoha nečistot. Odhaduje se, že dokonce až 30% budov může mít syndrom nezdravé budovy. Nefunkční ventilace nebo využití škodlivých pro zdraví stavebních materiálů jsou hlavními příčinami vzniku mnoha zdravotních potíží, kterými trpí jejich obyvatelé.

 

Faktory vyvolávající syndrom nezdravých budov
Faktory způsobující syndrom nezdravé budovy

 

Často si neuvědomujete, že příznaky jako bolesti hlavy, mdloby, chronická únava, podrážděné sliznic nebo respirační potíže vyplývají v pobývání v nezdravých budovách.

 

Jak vybrat dobrou čističku vzduchu proti smogu?

Při volbě čističky vzduchu nedoporučujeme se sugerovat pouze cenou přístroje. Nejdůležitějším parametrem čističky v tom případě je její účinnost v odstraňování nečistoty, a tedy objemový výkon a použité filtry. Dalšími faktory jsou:

  • doplňkové funkce – ionizace, zvlhčování,
  • režimy práce (turbo, pomalé, speciální),
  • spolehlivost přístroje,
  • získané certifikáty,
  • hlučnost práce,
  • provozní náklady,
  • dostupnost příslušenství a náhradních součástek,
  • snadné ovládaní,
  • vzhled a kvalita provedení.

Nejdůležitější jsou 2 parametry:

  1. účinnost odstraňování nečistot
    Kvalitní čističky odstraňují prach, cigaretový kouř, mikroorganismy, roztoče, alergeny a nepříjemné pachy. Při hodnocení jejich účinnosti, je nutné se podívat na schopnost odstraňování toho nejvíce škodlivého pro lidské zdraví jemného prachu PM2.5. Z hlediska účinnosti, doporučujeme přístroje vybavené filtrem HEPA 13. Díky nim čističky redukují až 99,97% částic v rozměrech pouze 0,3 μ. Doporučuje se také přečíst článek týkající se výkonu filtrů HEPA. Zjistěte v jakých podmínkách životnost filtrů dosahuje doby uvedené výrobcem – tedy dokonce 10 let. Aby čistička si dokázala poradit s různými typy nečistot, stojí za to zvolit model, který je vybavený také předfiltrem a uhlíkovým filtrem.
  2. prostor, vlastně objem vzduchu, který přístroj dokáže vyměnit
    Vzduchový výkon a CADR – jsou klíčovými parametry (důležitější než samotná velikost prostoru, protože místnosti mají třeba různou výšku). Při koupi proti smogového přístroje doporučujeme se soustředit na jednu věc: 1 čistička v místnosti. Jeden přístroj nebude účinný v několika místnostech kde průtok vzduchu bude omezovat dveře, zdi a chodby. Pro maximální využití možností vaší čističky doporučujeme si přečíst článek čištění vzduchu doma.

 

Umístění Sharp UA-KIL80

 

Při volbě čističky vzduchu proti smogu, stojí za to zjistit názory ostatních zákazníků. Při naší mnohaletých zkušenostech v práci s přístroji zvyšujícími kvalitu vzduchu, můžeme s celou zodpovědností doporučit přístroje japonského výrobce, který je světovou jedničkou – čističky Sharp. Vyznačují se vysokou kvalitou a spolehlivostí práce. Pro ty, kteří shání funkcionální a elegantní řešení, které je možní navíc ovládat na dálku doporučujeme čističky vzduchu LIFAair. Uznanými výrobky na evropským trhu jsou také čističky vzduchu Philips.

 

Čističky vzduchu Sharp

 

Kolik stojí proti smogové čističky?

Cenová hladina čističek do domácnosti začíná na několika tisících korun (čistička Sharp UA-PN1 je dostupná za cenu už za 3 599 Kč) a průměr dosahuje 30 000 korun. Vzniká zde otázka: vyplatí se koupit dražší nebo levnější přístroj? Kolik by měla stát čistička, aby byla účinná a něco vydržela?

 

Nemůžeme jednoznačně uvést cenu, která je optimální pro volbu čističky pro každého. Můžeme ale sdělit, že výkon a účinnost čističek za 1000 nebo 2000 Kč je nejčastěji bez porovnání nižší než pokročilejších přístrojů. Velice levné přístroje absorbují pouze větší částice a jsou plně neúčinné v odstraňování jemných nečistot – těch nejvíce nebezpečných pro zdraví. Jejich snímače jsou také méně kvalitní, a i když nabízí automatický režim, často je těžké jim důvěřovat. Koupě levné čističky může být tedy ztrátou peněz, protože přístroje nezajistí, z našeho pohledu, nejdůležitější funkce a dostatečnou ochranu.

 

To samozřejmě neznamená, že ty nejdražší jsou nejúčinnější. V případě dražších čističek, vysoká cena je souhrnem vysoké účinnosti, doplňkových funkcí a moderního designu. Pro snadnější volby modelu pro sebe, doporučujeme si přečíst se článek optimální parametry čističky vzduchu.

 

Stojí za to zmínit, že náklady na léčbu nemocí vyvolaných smogem jsou výrazně vyšší než koupě čističky, tedy tento nákup se jeví jako rozumné řešení.

 

Doporučované proti smogové přístroje

Stojí za to zmínit, že každý si může zajisti čistý vzduch u sebe doma. Díky použití kvalitního proti smogového přístroje dokážete zredukovat dokonce 99,97% nečistot nacházejících se v místnosti. Níže jsou prezentovány kvalitní modely čističek, které si dokážou se smogem velice dobře poradit.

 

1. LIFAair LA333

Je jedním z prvních čističek kterou můžeme doporučit proti smogu. Díky vysoké hodnotě CADR dosahující dokonce 330 m³/h přístroj si velice dobře poradí se vzduchem v prostore do 39 m². Nespornou výhodou je tichá práce (od 18 dB) a jedinečný design a vysoce kvalitní komponenty.

 

Umístění LIFAair 333
Umístění čističky LIFAair LA333

 

Čistička vzduchu LIFAair LA333 dobře spojuje eleganci s neobvyklou účinností. Naleznete v ní sadu filtrů:

  • předfiltr,
  • uhlíkový filtr s přídavkem zeolitu s hmotností cca 1000 g,
  • filtr HEPA E12 s plochou dosahující až 2,3 m².

Kromě neobvykle jemných částic (v rozměru dokonce 0,03 µm), přístroj dokáže také neutralizovat škodlivé aerosoly, v tom oxid siřičitý a oxid dusíku tedy typické městské nečistoty. Stojí za to zmínit, že čistička prošla také testy prokazující účinnost odstraňování ze vzduchu virů – které prokázaly odstranění až 99,99% virů za pouhou hodinu práce.

 

K přístroji je připojená kontrolní a měřící stanice LIFAsmart LAM05, která je vybavena řadou snímačů: prachu PM2.5, TVOC, CO2, vlhkosti a teploty. Díky ní, čistička LIFAair LA333 dokáže pracovat plně automaticky, a vysoce účinně – její minimální úroveň reakce na koncentraci prachu je pouze 12 µg/m³.

 

2. Sharp UA-KIL80E-W

Stejně účinnou čističkou proti smogu s vysokým vzduchovým výkonem dosahující až 498 m3/h, co se promítá k práci v prostoru do 62 m². Nabízí také výkonné zvlhčování (700 ml/h) a nejsilnější na trhu generátor iontů Plasmacluster Ion 25000. Je vybavená citlivým laserovým snímačem jemného prachu PM2.5.

 

Umístění Sharp UA-KIL80E-W
Umístění čističky Sharp UA-KIL80E-W

 

Čistička vzduchu Sharp UA-KIL80E-W je nejsilnější čistička z nabídky japonského výrobce, která měla premiérů v roce 2020. Je to přístroj 3v1, které odstraňuje nečistoty, stará se o optimální vlhkost a generuje ionty. Naleznete zde osvědčenou sadu filtrů:

  • předfiltr,
  • uhlíkový filtr s přídavkem silikagelu,
  • filtr HEPA H13 s plochou cca 1,9 m².

Další podporou je nejsilnější generátor iontů Plasmacluster Ion 25000, který účinně deaktivuje nalezené ve vzduchu nečistoty a současně tím zvyšuje výkon filtračního systému. Provedené výzkumy dokázaly, že technologie Plasmacluster redukuje množství koronavirů o nejméně 91,3%.

 

Obrovskou výhodou čističky Sharp UA-KIL80E-W je velmi tichá práce – už od 21 dB. Není také bezvýznamný fakt, že nabízí velice nízké provozní náklady, které vyplývají z nízké spotřeby elektřin ale také z levných a výkonných filtrů s dlouhou životností.

 

3. Blueair HealthProtect 7740i

Přístroje určené do prostorů dosahujících dokonce 102 m2 – výrobce zde zajistil přístroj o CADR na úrovni až 735 m³/h. Vyznačuje se také moderním, mnohokrát vyznamenaným designem a jedinečný projekt filtračního systému.

 

Umístění Blueair HealthProtect 7740i
Umístění čističky Blueair HealthProtect 7740i

 

Čistička vzduchu Blueair HealthProtect 7740i je vybavená výjimečnou technologií HEPASilent Ultra™, která spojuje mechanickou a elektrostatickou filtraci. Znamená to, že uvnitř přístroje se nachází vysoce kvalitní sada filtrů a speciální ionizační bariera, která dodatečně zvyšuje jejich účinnost. Pozoruhodná je také technologie GermShield™, která kromě toho, že monitoruje podmínky v místnosti, především odstraňuje mikroorganismy nacházející se na filtrech.

 

Přístroj je vybavený precizními laserovými snímači prachu PM2.5 a velice citlivý na nečistoty snímač Těkavých Organických Látek. Díky tomu můžete mít jistotu, že čistička rychle zareaguje na změnu kvalitu vzduchu. Obrovskou výhodou je také tichá práce (od 27 dB(A)) a nízká úspora elektřiny (od 9 W v nejpomalejším režimu). Určitě také oceníte možnost ovládaní na dálku.

 

Ostatní doporučované modely

Pokud hledáte výkonné, účinně odstraňující nečistoty přístroje, je dobře se zamyslet nad koupi velice známých a osvědčených čističek řady Sharp UA-HD a Sharp UA-HG. Dokonale si poradí s redukcí smogu, a také nabízí praktické funkce – především zvlhčování vzduchu. Čističky Sharp znamenají také velmi dobrý poměr ceny ke kvalitě. Nákup čističky Sharp je investicí do budoucna, které rozhodně nebudete litovat.

 

Značnou výhodou čističek Sharp je velmi tichá práce. Ve této kategorii je těžko najít pro ně vhodnou konkurenci. To co určitě vyznačuje čističky od japonského výrobce je technologie Plasmacluster, která ionizuje vzduch a tím omezuje problémy se soustředím či spánkem. A přídavné funkce jako časový programátor, automatický režim nebo automatické otvíraní clony výstupu vzduchu způsobuje, že přístroje je velmi praktický a snadný v obsluze.

 

Umístění Sharp UA-HD40E-T
Umístění čističky Sharp UA-HD40E-T

 

Můžeme doporučit čističky vzduchu následujících výrobců:

Buďte vždy informování o novinkách, akcích a speciálních nabídkách v našem obchodě. Neposíláme spam!

Inforumjeme, že pro realizaci služeb dostupných v našem obchodě, optimalizaci obsahu a přizpůsobení obchodu vašim požadavkům, použiváme informace poskytnuté prostřednictvím souborů cookies, které jsou uloženy na zařízení konečného uživatele. Soubory cookies můžete prohlížet v nastavení vašeho internetového prohlížeče. Další využití stránek internetového obchodu, bez změny nastavení prohlížeče znamená, že souhlasítě z využitím souborů cookies. Více informací je poskytnuto v politice ochrany osobních údajů obchodu.